Sigur.info - internet mai sigur pentru copii

Schimba cu varianta de desktop Inregistrare Autentificare

In contextul digitalizarii educatiei Organizatia Salvati Copiii atrage atentia asupra importantei integrarii notiunilor de siguranta online in procesul de predare

Bucuresti, 10 Februarie 2015. Salvaţi Copiii Romania a marcat astazi Ziua Internationala a Siguranţei pe Internet printr-un eveniment in cadrul caruia s-au discutat implicaţiile digitalizarii procesului educaţional pentru elevi şi profesori, eveniment la care au participat reprezentanti ai sectorului public si privat, experţí in domeniu, parinti, elevi, profesori.

SID 2015

Evenimentul a fost deschis de prezentarea rezultatelor Studiului national privind utilizarea Internetului in familie, realizat de Salvaţi Copiii pentru proiectul Sigur.Info. Datele colectate au relevat faptul ca aproximativ 45% dintre copii afirma ca au fost afectaţi emoţional sau jigniţi in ultimul an in spaţiul virtual. Totodata, 22% dintre copii afirma ca au vazut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceştia spunand ca li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conţinut explicit, 8% ca li s-a cerut sa vorbeasca despre acte sexuale şi 5% ca li s-a solicitat o fotografie sau o inregistrare video in care sa işi arate parţile intime.

Comparativ cu datele obţinute prin studiul omonim, desfaşurat de Salvaţi Copiii in urma cu doi ani, se observa ca bullying-ul in mediul offline a ramas relativ constant, insa cyberbullying-ul a crescut cu aproximativ 13 procente. Varianta online a studiului poate fi regasita la adresa www.sigur.info/raport.

Ne ingrijoreaza cresterea procentului copiilor care declara ca au fost hartuiti in mediul online precum si cresterea procentului copiilor care afirma ca au avut o experienta neplacuta ca urmare a unei intalniri cu o persoana cunoscuta online. Din aceasta perspectiva, integrarea Internetului si tehnologiei in mediul scolar trebuie privita cu responsabilitate, luand in considerare educarea copiilor, dar si pregatirea cadrelor didactice cu privire la situatiile cu potential periculos sau riscante la care elevii pot fi expusi prin utilizarea extinsa a Internetului. Ghidul Scolar privind utilizarea in siguranta a Internetului devine o resursa complementara manualelor digitale si tabletelor, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Salvati Copiii Romania.

Rezultatele studiului au reprezentat punctul de plecare al discutiilor care au avut loc sub umbrela Solutii digitale la probleme actuale. Panelul cu tema “Resursele digitale in procesul educational. Implicatii pentru elevi si profesori” a reunit reprezentanti ai elevilor, profesorilor, parintilor, dar si psihologi care au discutat, printre altele despre nevoile elevilor din perspectiva digitalizarii educatiei, sigurantei pe Internet, manualelor digitale si resurselor online. Dezbaterea care a urmat a implicat reprezentanti ai sectorului public si privat, ONG-uri si experti in domeniu, fiecare dintre ei prezentandu-si viziunea asupra subiectului si propunand modalitati de abordare a acestei teme, prin care copiilor sa li se asigure o educatie eficienta si sigura, adaptata nevoilor societatii actuale.

Dezbaterea a avut ca scop definirea unei metodologii adecvate pentru integrarea in programa scolara, precum si in politicile publice din domeniul educational, a modalitatilor de predare a sigurantei elevilor pe Internet, precum si a utilizarii noilor tehnologii la scoala. Documentul va constitui un punct de plecare important in dezbaterile ulterioare atat din cadrul societatii civile, cat si din sectorul guvernamental pe marginea problematicii digitalizarii educatiei din Romania.

La eveniment au participat partenerii organizatiei: Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, UPC, Orange Romania, Telekom Romania, Kaspersky Lab, Google, ECDL Romania, Euroaptitudini, BitDefender si Microsoft. Cu aceeasi ocazie, au fost anuntati castigatorii concursului national „Resurse digitale pentru viitor”, adresat copiilor si tinerilor intre 6 si 18 ani. Structurata pe doua grupe varsta (6-12 ani, respectiv 13-18 ani), competitia s-a bucurat de participarea a peste 900 de copii si tineri din toata tara, cu peste 300 de proiecte multimedia care au ilustrat resurse utile si sigure pe care ei le utilizeaza in mediul online.